Simpanan vs kecemasan

Perkara biasa yang saya jumpa dalam membuat perancangan kewangan ialah orang menyimpan untuk tujuan kecemasan. Boleh gunakan simpanan jika keadaan terdesak dan berlaku kecemasan.

Perkara yang perlu kita ubah ialah, simpanan sebenarnya adalah untuk memenuhi keperluan belanja kita pada masa akan datang. Ada orang simpan untuk pergi haji, simpan untuk hari tua selepas bersara, simpan untuk memenuhi kehendak maaing-masing.

Bagaimana dengan kecemasan? kita silap dalam perancangan jika kita berniat simpanan adalah untuk diguna ketika kecemasan. Dalam menguruskan ketidakpastian, instrumen lebih tepat adalah TAKAFUL.

Ketidakpastian bagaimana? Ketidakpastian seperti bimbang ditimpa musibah seperti sakit kritikal, lumpuh hingga tidak mampu bekerja. Kematian hingga waris hilang tempat bergantung. Kita tidak menggunakan duit simpanan untuk memenuhi keperluan perubatan dan menggantikan pendapatan yang hilang. Tetapi kita gunakan takaful sebagai sokongan.

Simpanan tetap dapat memenuhi keperluan dan kehendak walaupun berlaku perkara yang diluar jangkaan. Jika meninggal sekalipun waris akan mendapat simpanan sebagai pusaka.

Takaful sangat luas sebagai perancangan sokongan untuk simpanan pendidikan, simpanan hari tua (bersara), dana perubatan, dana segera untuk survival waris dan banyak lagi.

Percayalah, anda cuma perlu asingkan 5%-10% sahaja untuk merancang bagi menyelamatkan semua 100% apa yang anda ada hari ini.

Published by ustaznassri

AIA life planner (1189S) Daie Mawarith (24627)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: