Takaful & Simpanan

Ada agen promot buat takaful sebagai simpanan. Betul tak takaful adalah simpanan?.

Pada asasnya takaful bukan simpanan seperti simpanan-simpanan biasa di bank, Tabung Haji dan Unit Trust. Takaful asasnya adalah sumbangan kita untuk membantu peserta lain jika ditimpa musibah mengikut perjanjian sesama ahli. Seperti juga khairat kematian anjuran masjid-masjid sekeliling kita.

Namun begitu, semakin hari takaful juga tak lari dari perubahan dan pembaharuan yang lebih mengikut keperluan semasa masyarakat. Kini produk takaful lebih lengkap merangkumi simpanan, perlindungan dan pelaburan.

Simpanan takaful lebih berbentuk jangka panjang. Sebab itulah jika peserta menamatkan caruman atau membatalkan takaful pada peringkat awal, simpanan mereka tidak seperti simpanan di bank. Namun untuk jangka panjang, pulangan takaful juga memberikan keuntungan kepada peserta.

Apa yang peserta kena tanamkan dalam hati bila mencarum sebagai peserta ialah NIAT caruman adalah untuk saling membantu. Jika begitu barulah tercapai maksud membantu dan diberi pahala ileh Allah. Jika pulangannya baik syukur. Jika pulangannya rendah insyaallah ada bahagian yang lebih besar Allah akan berikan kerana niat membantu dengan sumbangan yng telah diberikan.

Published by ustaznassri

AIA life planner (1189S) Daie Mawarith (24627)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: