Antara hak dan silaturrahim.

Seperti yang kita sedia maklum,  semua harta yang ditinggalkan si mati menjadi pusaka yang diwariskan kepada ahli waris mengikut bahagian yang telah ditentukan syarak. Namun begitu islam memberi pilihan pada baki harta setelah ditolak hutang, wasiat dan harta sepencarian untuk di muafakat atau diagihkan mengikut faraid.

Secara faktanya darippad 10 kes harta pusaka,  hanya 1 kes sahaja waris memilih untuk bermuafakat.  Selebihnya lebih memilih faraid suoya tidak timbul masalah dikemudin hari.

Menguruskan harta pusaka sebenarnya buka hanya pada nombor bahagian,  tetapi lebih kepada menguruskan emosi ahli waris. Baju sehelai pun kadang kala sesama ahli waris boleh bermasam muka. Ada nilai emosi pada baju yang selalu si ibu pakai dan ibu suka. Bukan seorang anak perempuan yang mahu mengabadikan kenangan.  Apatah lagi pada hartalain seperti gelang emas dan barang kemas lain.

Antara hak dan silaturrahim dua perkara yang perlu ahli waris memeliharanya. Namun perkara yang lebih utama daripada harta adalah silaturrahim.  Jangan jadikan harta pusaka asbab yang memutuskan hubungan silaturrahim sesama hli waris. Harta kita boleh usaha cari,  namun jika silaturrahim terputus apa gantinya?

Antara keduanya,  pilihlah silaturrahim.  Duduk berbincang.  Terbitkan muafakat ahli waris dan jaga silaturrahim.  Tidak menjadi salah anak yang tidak berhajat kepada harta melepaskan bahagian demi ahli waria yang lain.

Published by ustaznassri

AIA life planner (1189S) Daie Mawarith (24627)

One thought on “Antara hak dan silaturrahim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: