Perlukah kita ada medical card?

Saya berkongsi manfaat kad perubatan untuk kita faham, kenapa kita perlu kepada kad perubatan lebih-lebih lagi zaman sekarang yang penyakit datang dalam pelbagai bentuk seperti covid dan lain-lain.

Antara manfaat yang kita dapat jika ada kad perubatan peribadi ialah:

Jarang barisan terlalu panjang kerana harga tidak mampu milik. Tapi kebanyakkan yang masuk tak pakai duit sendiri, mereka ada kad perubatan.


1️⃣ Sebagai alternatif untuk mendapatkan rawatan CEPAT di hospital pilihan (swasta) tanpa menunggu giliran di hospital kerajaan sahaja. Semua maklum sesiapa sahaja berhak mendapat rawatan di hospital kerajaan. Kos yang dikenakan juga ada subsidi kerajaan dan mampu untuk semua orang. Bila semua orang ke hospital kerajaan menyebabkan tempat dan kemudhan tidak dpat menampung permintaan. Jarang ada katil kosong. Wad icu penuh, doktor pakar tak cukup, peralatan sepeeti mesin dialisis juga tak cukup. Kelebihan ada kad perubatan ialah kita ada pilihan untuk mendpatkan perkhidmatan lebih cepat dn lancar.

Orang ramai menunggu giliran untuk membuat pendaftaran sebelum berjumpa doktor di Hospital Selayang. – NSTP/Zunnur Al Shafiq

2️⃣ Tanggung kos rawatan yang semakin hari semakin tinggi. Contoh kos rawatan kanser payu dara boleh mencecah hingga RM300K. Jadi kita tidak perlul mengelurkan duit simpanan atau harapkan orang lain hulur bantuan. Penting kita kena tahu kos eawatan sakarang suapaya jangan buat medical card dengan had tahunan rendah. Kalau boleh biar had tahunan hingga RM 1 juta lebih.

Jarang orang ada duit cash sebanyak itu. Jalan akhir minta sumbangan atau pasrah menanti ajal.

3️⃣Dapat bilik wad yang mewah & selesa. Senang waris datang melawat dan nak tidur sebilik pun boleh. Privacy terjaga denga hanya nurse dan doktor sahaja yang datang masuk bilik.

Pemendangan biasa di wad hospital kerajaan. Privasi hanya dibalik tabir. Doktor dn nurse akan buka juga untuk pemantauan.
Adakah yang begini lebih seles bagi kita?

4️⃣ Paling penting jika ada medical card yang had tahunan tinggi, kita tak risau lagi kos rawatan. Kelegaan yang kita dapat hanya asbab sekeping kad.

Jika banyak duit, kita boleh beli kesihatan (bayar kos rawatan) dengan duit cash sahaja. Jika sayang duit, asingkan semasa sihat sikit untuk persediaan sebagai dana perubatan kita nanti.

Pesanan.
Orang yang tidak bekerja dengan kerajaan dan tidak bertaraf berpencen, Anda orang yang paling terdedah menggunakan duit sendiri jika sakit. Lihatlah kenyataan ini di sekeliling anda.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut kad perubatan yang layak untuk anda.

Ustaz Nassri
AIA Life Planner
https://wa.me/60198808906

Published by ustaznassri

AIA life planner (1189S) Daie Mawarith (24627)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: