Mudahnya nak buat amal jariah.

3 Amalan Yang Tidak Terputus Pahalanya

عن أبي هريرة رضى الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث: صدقة جارية أو علم ينتفع يه أو ولد صالح يدعو له

Maksud hadis :

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.” (HR Muslim).

Pernah tak kita terlintas untuk membina surau,  mewakafkan tanah untuk kegunaan ummah,  mewakafkan duit untuk pendidikan anak2  tahfiz dan sebagainya.?

Mampu tak kita mengumpul duit  jutaan ringgit atau ratusan ribu untuk infaq? Bayangkan kita ada 1000 orang sahaja yang menginfaqkan duit tunai RM200K kepada islam. Kita dah ada RM200 juta untuk ummah.

Bagaimana anda nak sumbang RM200K?  Senang sahaja, kita semua langgan takaful dan buat pampasan kematian RM200K. Pampasan tadi serahkan kepada badan-badan amal atau sekolah maahad atau masjid yng kita mahu bagi. Kalau nak lebih terurus boleh serah kepada syarikat amanah untuk sampaikan.

Kalau kita rasa yang paling berhak adalah waris sendiri, buatlah terus Hibah kepada waris. Selagi mereka manfaatkan RM200K tersebut,  selagi itulah pahala akan mengalir.

Tinggalkan sesuatu yang bermanfaat kepada waris kita.  Biarlah waris senang dan tenang walaupun kita sudah tiada.  Jangan tinggalkan mereka sedih dan beban.

*Tulisan adalah pandangan peribadi penulis. Kritikan membina amat dialukan.

Ustaz Ahmad Nassri

60198808906

Published by ustaznassri

AIA life planner (1189S) Daie Mawarith (24627)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: